fbpx

Raw dort s nízkým obsahem histaminu

Raw dort s nízkým obsahem histaminu

Čerstvý ovocný raw dort s nízkým obsahem histaminu, který připravíte velmi snadno. Ideální letní dezert pro horké dny.

Doba vaření: 20 minut
Obtížnost: Snadná

Suroviny:

Na korpus:
90 g ovesných vloček (bezlepkových)
230 g mandlí
300 g datlí,
2 polévkové lžíce mandlového másla
2 polévkové lžíce roztaveného kokosového oleje

Na náplň:
200 g zmrazených borůvek
200 g zmrazených ostružin
2 lžíce javorového sirupu
45 g slunečnicových semínek
45 g makadamových ořechů
3 polévkové lžíce chia semínek
1 polévková lžíce nasekané (veganské) bílé čokolády nebo strouhaných kokosových vloček

Postup:

Krok 1:
Na přípravu korpusu vložte mandle a ovesné vločky do kuchyňského robotu, promíchejte a jemně rozdrťte, dokud nedosáhnete jemné drobivé konzistence. Přidejte zbývající ingredience (datle, kokosový olej, mandlové máslo)  a dále míchejte a melte, dokud není směs dobře jednotná a lepivá. Na dno dortové formy o průměru 25 cm dejte pečící papír, na něj naneste směs a rovnoměrně rozetřete (nebo rukou natlačte) po celém dně. Poté vložte do mrazničky.

Krok 2:
Následně připravte náplň. Nejprve pečlivě omyjte kuchyňský robot a vložte do něj zmražené borůvky a ostružiny. Důkladně promíchejte a přidejte zbývající ingredience (chia semínka, makadamové ořechy, slunečnicová semínka, javorový sirup, trochu bílé čokolády). Pokračujte v míchání, dokud nezískáte pěkně krémovou směs. Míchání může trvat několik minut, protože budete muset v průběhu opakovaně seškrabávat směs ze stran kuchyňského robota.

Krok 3:
Vyjměte korpus dortu z mrazničky a rovnoměrně na něj rozetřete borůvkovo-ostružinový krém. Nakonec posypte nasekanou (veganskou) bílou čokoládou nebo kokosovými vločkami a dejte dort opět do mrazničky nejméně na 2 hodiny. Zhruba 10 minut před podáváním vyndejte dort u mrazničky, aby povolil a bylo snazší jej nakrájet.

Poznámka:
Buďte opatrní s ořechy a mandlemi, které uvolňují histamin v těle. Pokud je nedobře snášíte, jednoduše je vynechte nebo je vyměňte za chutnou alternativu. Pokud vás zajímá  obsah histaminu v potravinách, klikněte sem.

Další recepty s nízkým obsahem histaminu

Broskvový dort ve sklenici

Tento broskvový dort s nízkým obsahem histaminu je ideální alternativou k běžným dortům. Na jeho přípravu nebudete potřebovat troubu ani mrazák.

Zobrazit více

Křupavá granola s nízkým obsahem histaminu

Tímto müsli s nízkým obsahem histaminu vyrobeným z lahodných ořechů, kokosových vloček a sušeného ovoce skvěle nastartujete svůj den!

Zobrazit více

Chřestové rizoto s nízkým obsahem histaminu

Zelený chřest, čerstvé cukety a hrášek – chutné, zdravé a snadno stravitelné.

Zobrazit více

Naše produkty

Prohlédněte si celý sortiment

Zobrazit produkty