fbpx

Výživa a strava

Histamin ve stravě

Pokud reagujete citlivě na konzumaci potravin s obsahem histaminu, měli byste být obzvláště opatrní na to, co jíte. Některé potraviny mají totiž vysoký obsah histaminu. Při jídle můžeme navíc přijímat látky, které zvyšují uvolňování histaminu v těle (tzv. uvolňovači histaminu) nebo blokují činnost enzymu DAO.

Kolik histaminu je obsaženo v potravinách?

Zde si můžete stáhnout seznam vybraných potravin s obsahem histaminu.

Stáhnout seznam vybraných potravin

Pomáhá dieta s nízkým obsahem histaminu?

Pokud tělo citlivě reaguje na histamin, je doporučeno vyhnout se jídlům bohatým na histamin. Celkové odstranění histaminu z jídelníčku je ale prakticky nemožné, chcete-li dodržovat vyváženou stravu, protože potraviny bez histaminu jsou velmi vzácné. Čerstvé, nezpracované potraviny mají nízký obsah histaminu. Zralé, skladované, konzervované, fermentované nebo jiné průmyslově zpracované produkty mají naopak vysoký obsah histaminu.

Vyloučení histaminu ze stravy?

V případě dočasného nedostatku enzymů by mělo být dostačující vyloučit na několik týdnů potraviny bohaté na histamin ze stravy.

Vhodná doba trvání diety s nízkým obsahem histaminu může být velmi individuální, proto je vhodné se o úpravě stravy poradit se svým lékařem.

Předchozí Další

Alkohol

S alkoholem buďte opatrní, i malé množství může výrazně snížit účinek enzymu DAO.

Víno

Proces fermentace podporuje tvorbu histaminu. Červené víno má obzvláště vysoký obsah histaminu.

Černý čaj

Černý čaj získává svou charakteristickou chuť fermentací čajových listů. Proces fermentace ovšem zvyšuje obsah histaminu.

Kakao a čokoláda

Ačkoliv kakao a čokoláda neobsahují téměř žádný histamin, obsahují ale jiné látky, jež uvolňují histamin v těle a tím vyvolávají nepříjemné potíže. Proto patří mezi tzv. uvolňovače histaminu.

To, jak dobře mohou lidé trpící intolerancí histaminu snášet čokoládu, závisí na jejím obsahu kakaa. Proto je vhodnější volit mléčné čokolády s nízkým obsahem kakaa.

Sýr

Měkké sýry jsou podstatně stravitelnější než zralé odrůdy sýrů, jako jsou parmezán, camembert, čedar. A histaminy se nacházejí hlavně v kůře sýra a přímo pod ní.

Ovoce

Pokud trpíte histaminovou intolerancí nemusíte se zcela zříkat ovoce. Buďte ale opatrní s citrusovými plody, ananasem, banány, kiwi, malinami a jahodami, protože všechna tato ovoce zvyšují uvolňování histaminu v těle. Vyhněte se přezrálému a konzervovanému ovoce kvůli jejich vyššímu obsahu histaminu.

Ořechy

Stejně jako různé druhy ovoce, i ořechy zvyšují uvolňování histaminu v těle.

Chléb

Proces kvašení často zvyšuje obsah histaminu, proto by se lidé trpící intolerancí histaminu měli vyhnout kynutému pečivu.
Tmavý chléb bude určitě lepší volbou něž bílý pšeničný chléb s nadýchanými bublinami.

Čerstvé potraviny

Dopřejte si čerstvé potraviny tak často, jak je to jen možné.

Vyvarujte se dlouhé době skladování

Připravujte jídla, pokud možno, z čerstvých surovin, zakoupených v daný den. Nekonzumujte dlouho skladovaná / odleželá jídla.

Nakupujte menší množství a častěji

Je lepší nakupovat malá množství potravin více než jednou týdně, než dělat velký nákup jednou měsíčně.

Připravte si jídelníček na týden

Připravte si jídelníček na týden dopředu a podle toho potom nakupujte suroviny.

Vyvarujte se hotovým jídlům

Vyhněte se co nejvíce hotovým jídlům, konzervovaným potravinám a zmraženým produktům.

Preferujte čerstvé sýry

Konzumujte raději měkké sýry, jako např. gouda. Vyrzálé sýry typu parmezán, brie nebo čedar byste měli jít jen velmi omezeně.

Vyhněte se přídatným látkám v potravinách

Přídatné látky jako je glutamát, benzoáty, barviva, siřičitany a dusitany zvyšují produkci histaminu v těle. Věnujte pozornost složení potravin a raději se vyhýbejte hotovým jídlům ze supermarketů.

Pozor na červené víno

Milovníci vína zbystřete: červená vína mají vysokou hladinu histaminu a navíc obsahují i další ingredience, které mohou způsobovat potíže nebo dokonce i alergické reakce. Německá červená vína obvykle obsahují méně histaminu než odrůdy z jižnějších krajin.

Předchozí Další

Histaminová intolerance

Která jídla mají vysoký obsah histaminu? Podívejte se zde.

Více informací

Příznaky

Jak poznat obvyklé příznaky histaminové intolerance

Více informací

Stanovení diagnózy a test nesnášenlivosti

Stanovení diagnózy histaminové intolerance: Obtížné, nikoliv nemožné

Více informací