O potravinové intoleranci

Potraviny nám dodávají všechny živiny, které potřebujeme k životu: patří mezi ně uhlohydráty, bílkoviny, tuky, vitamíny a minerály.
Mnoho lidí po celém světě se ale po konzumaci určitých potravin necítí dobře. Důvodem jsou nesnášenlivosti (intolerance) určitých složek potravin, které mohou způsobovat různé zdravotní obtíže – zejména časté zažívací problémy (bolesti břicha a průjem). Mohou se vyskytnout také bolesti hlavy, kožní vyrážka, svědění nebo únava.

Potravinová nesnášenlivost – co to vlastně znamená?

Potraviny nám dodávají všechny živiny, které potřebujeme k životu: patří mezi ně uhlohydráty, bílkoviny, tuky, vitamíny a minerály. Některé složky potravin nebo jejich metabolity však mohou způsobovat potíže jako např. bolesti hlavy, problémy se zažíváním, svědivé vyrážky nebo únava. Pak hovoříme o potravinové intoleranci.
Neměla by být ale zaměňována s potravinovými alergiemi, při kterých tělo nesprávně identifikuje potravinové složky jako škodlivé a bojuje proti nim nepřiměřenou reakcí imunitního systému.

Jak vzniká potravinová intolerance?

Potravinová nesnášenlivost vzniká tehdy, když tělo nemá dostatek enzymů potřebných k trávení jednotlivých složek potravy.
Enzymy plní v lidském těle základní funkce, například rozkládají velké živiny na malá sousta, chrání tělo před škodlivými látkami, přispívají k hojení ran a mnoho dalšího.
Mnoho lidí však trpí nedostatkem některých enzymů. Nedostatek může být způsoben současným životním stylem, změnou stravovacích návyků i dalšími vnějšími vlivy a může se projevit právě ve formě potravinové nesnášenlivosti.

Jak se nesnášenlivost potravin projevuje?

Intolerance jednotlivých potravin se může projevovat různými způsoby. Nejběžnějšími příznaky jsou bolesti žaludku, zažívací potíže, jako je průjem, zácpa nebo nadýmání, bolesti hlavy, vyrážky (často zahrnující svědění), závratě nebo celková únava.

Jaké jsou nejčastější nesnášenlivosti?

*Informace o výskytu malabsorpce fruktózy v ČR lze v současnosti pouze odhadnout, a to na základě výzkumů provedených v zahraničí. Fruktózovou malabsorpcí by podle těchto odhadů mohl trpět až každý druhý obyvatel ČR.
1) Gibson P.R., Newnham E., Barrett J.S., Shepherd S.J., Muir J.G.: Review article: fructose malabsorption and the bigger picture. Alimentary Pharmacology & Therapeutics 2007; 25, 349–363
2) Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. (2018). Sborník abstraktů přednášek z konference SOUČASNÉ TRENDY VE SPECIÁLNÍ VÝŽIVĚ, 19. 4.2018. Dostupné 3. 2. 2020 z: https://www.vupp.cz/wp-content/uploads/2018/04/Sbornik-abstract-07-TISK-FINAL.pdf
3) Hrubiško M.: Histamínová Intolerancia. Známa neznáma. 2011. Dostupné 3.2.2020 z: http://www.zlatos.sk/userfiles/zlatos/files/Daosin-brozura-web.pdf

Jaký je rozdíl mezi potravinovou intolerancí a potravinovou alergií?

Při potravinové intoleranci tělo nedokáže vstřebat (metabolizovat) určité složky potravy z důvodu nedostatku enzymu. Potravinová intolerance může nastat kdykoliv, často se vyvíjí v průběhu času. Obtíže jsou často závislé na dávce požité potravy. To znamená, že malé množství potravin mohou být konzumováno bez problémů. Příznaky se objevují po konzumaci velkého množství a často až po určitém čase.

Naproti tomu v případě potravinové alergie dochází při styku s určitou potravinou k okamžité a často silné reakci imunitního systému, která se může projevovat různými příznaky. Alergii na potraviny lze diagnostikovat pomocí vhodných testů na protilátky.

Typickými příznaky potravinové alergie jsou:

– vodnaté oči, rýma
– dýchavičnost
– bolesti hlavy
– zažívací potíže (průjem, zvracení)
– závrať
– svědivé vyrážky, podrážděná pokožka, otoky
– únava a mnoho dalších.

Nedostatek enzymů

Co znamená nedostatek enzymů?

Potravinová intolerance většinou vzniká, pokud organismu chybí schopnost strávit určitý druh potravy kvůli absenci nebo nedostatečnému množství trávicích enzymů. Proto se taková nesnášenlivost často označuje jako nedostatek enzymů.

Co jsou to enzymy?

Víte, co máte společného s kváskovým chlebem? Odpověď zní: Vy i kváskový chléb potřebujete enzymy. Ve skutečnosti je původním významem řeckého slova „enzym“ totiž „kvásek“. Stejně tak jako v lidském těle, enzymy spouštějí chemické reakce i v procesu výroby chleba.
Metaforicky řečeno, pokud by naše tělo bylo autem, pak by enzymy byly zapalovacími svíčkami metabolismu. Poskytují jiskry, které umožňují tělu využívat živiny z potravy.

Jakou funkci mají enzymy?

Enzymy jsou všude v těle: jsou obsaženy v krvi (plazmové enzymy), nacházejí se v buňkách (buněčné enzymy) nebo jsou uvolňovány tělními buňkami, aby vykonávaly svou funkci. Mají široké spektrum úkolů: převádějí živiny na energii a buněčné složky, ničí v těle toxiny absorbované z vnějšího prostředí, hojí rány a úspěšně nás chrání před nemocemi. Trávicí enzymy jsou zvláště důležité, bez nich by vitamíny, minerály ani hormony nemohly plnit svou funkci. Stručně řečeno, naše tělo by bez enzymů nefungovalo. A naopak to znamená, že pokud určitý enzym chybí (ať už od narození, nebo během pozdějšího života), může dojít k mnoha zdravotním komplikacím.

Trávicí enzymy

Trávicí enzymy patří mezi nejdůležitější enzymy. Jak již název napovídá, podílejí se na rozkladu živin na malé části. Jsou přítomny ve střevě, například ve slinách, slinivce břišní a žaludku. Trávicí enzymy se specializují na specifické živiny. Například peptidázy nebo proteázy štěpí bílkoviny v potravě.
Naproti tomu amylázy jsou zodpovědné za zpracování uhlohydrátů – zahrnují také enzym laktázu, která štěpí mléčný cukr (laktózu).
Dalším úkolem enzymů v trávicím traktu je zabránit tomu, abychom trávili složky potravy, které pro nás nejsou dobré. Tyto ochranné enzymy zahrnují diaminooxidázu (DAO enzym), který zajišťuje rozklad nadbytku histaminu.

Jak se projevuje nedostatek enzymu?

Nedostatek enzymů se může projevit různými způsoby: zažívací problémy, bolesti hlavy, změny kůže, svědění,  astmatické záchvaty, horečka, deprese, únava, hyperaktivita, závratě, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cukru v krvi, zvýšená hladina lipidů v krvi nebo nealkoholové ztučnění jater. Symptomy se mohou objevit jednotlivě nebo v různých kombinacích, obvykle po konzumaci určitého typu potravy.

Jak lze léčit nedostatek enzymů?

Pokud víte jistě, že důvodem Vašich obtíží je právě nedostatek specifických enzymů, přestaňte jíst potraviny, které tělo nedokáže správně zpracovávat nebo proti kterým nemá dostatečné ochranné mechanismy. A to i navzdory tomu, že snahy o kompletní vyloučení některé potraviny z jídelníčku nebývají vždy úplně možné.

V situaci, kdy jste například na večeři v restauraci, nebo cestujete, si nikdy nemůžete být jisti, že některá špatně snášená složka potravy není zrovna ve Vašem jídle.
V takových případech je dobré tělu doplnit chybějící enzymy. Doplňky stravy tohoto druhu pomáhají zmírnit obtíže a zlepšit tak kvalitu života. S jejich pomocí můžete zase jíst všechno, na co máte chuť.

Histaminová intolerance

„Nesnášenlivost všeho příjemného".

Zobrazit více

Laktózová intolerance

Když mléčné výrobky způsobují podráždění.

Zobrazit více

Malabsorpce fruktózy

Když je cukr nezdravý.

Zobrazit více

Naše produkty

Prohlédněte si celý sortiment

Zobrazit produkty