Histaminová intolerance

„Nesnášenlivost všeho příjemného“

Únava, bolesti hlavy, žaludeční potíže, vyrážky, bušení srdce a závratě, často i více těchto symptomů dohromady. Tyto nepříjemné stavy se projevují po konzumaci některých potravin, a to i přesto, že testy na potravinovou alergii neprokázaly žádné nálezy. Důvodem potíží může být nesnášenlivost histaminu.

Co je to vlastně histamin?

Histamin je chemická látka potřebná pro mnoho metabolických pochodů v lidském těle. Organismus si histamin sám vytváří a skladuje, a zároveň ho i přijímá v potravě. Histamin se, mimo jiné, podílí na regulaci rytmu spánku a bdění, na řízení chuti k jídlu a působí také na schopnost učit se a pamatovat si. Působí ale také jako mediátor v zánětlivých procesech při alergických reakcích.

Histamin je také obsažen v široké škále potravin. Potraviny, které dlouho dozrávají, nebo podstupují dlouhé skladovací procesy, mají často zvýšené množství histaminu. Kromě toho mohou některé látky v potravinách působit jako tzv. „uvolňovači histaminu“, protože zvyšují uvolňování histaminu v těle. K těmto potravinám například patří: alkohol (hlavně červené víno a šumivé víno), sýry, ryby a ostatní mořští živočichové, uzeniny (salám a šunka), kysané zelí, různé druhy zeleniny (jako rajčata, špenát, baklažán) a různé druhy ovoce (jahody, ananas, banány).

Proč někteří lidé trpí nesnášenlivostí histaminu?

U většiny lidí konzumace potravin bohatých na histamin nevyvolává žádné zdravotní potíže. Je to díky tomu, že mají dostatečně vysokou hladinu enzymu DiAminoOxidáza (DAO), který dokáže histamin rozložit. Jestliže strava obsahuje příliš vysoké množství histaminu, organismus již nemusí být schopen histamin účinně odbourávat. Nezpracovaný histamin se vstřebává do krve, tím dochází k přechodnému zvýšení hladiny histaminu v těle a spouští se nepříjemné tělesné obtíže.

Nadbytek histaminu v těle může být dočasně přítomen vlivem otravy rybami, konzumací jídla bohatého na histamin, kvůli stresu nebo intenzivní fyzické námaze. Alkohol a některé léky – i v malém množství – mohou aktivitu enzymu DAO významně snížit. Problémy s nesnášenlivostí histaminu mohou mít přechodný nebo trvalý (chronický) charakter.

Zatím stále není jednoznačně objasněno, zda se jedná o vrozenou dispozici, či jde o získanou poruchu tvorby. Enzym DAO je produkován přednostně v buňkách trávicího traktu, proto bývá snížen u pacientů s poškozením střevní sliznice, a to jak při akutních a chronických zánětlivých onemocněních (př. Crohnova choroba), tak i při celiakii či vleklých potravinových střevních alergiích.

Mohu mít alergii na histamin?

Nejprve je důležité zmínit, že ve skutečnosti neexistuje žádná alergie na histamin. Ačkoli se příznaky intolerance podobají příznakům alergie, mají úplně jiné příčiny.
V případě alergie zachází imunitní systém s neškodnými látkami tak, jako by byly původci alergie a vytvoří protilátky. Tyto protilátky si „zapamatují“ „tváře“ podezřelých neškodných látek a vyvolávají poplach, jakmile dotyčná látka vstoupí do těla. A dojde k tomu, že imunitní systém vyvolá alergickou reakci.
V případě intolerance tělo reaguje na potravinu obdobně jako na alergen, ale k pravé alergické reakci nedochází.

Jak tedy mohou antihistaminika pomáhat mnoha alergickým pacientům? Je to jednoduché: histamin působí jako mediátor při alergických reakcích a antihistaminika tlumí nadměrnou produkci histaminu a tím tedy oslabují příznaky alergie.

Co je alergie na červené víno?

Pro mnoho lidí je sklenice červeného přirozenou součástí večerního odpočinku. Druhý den ráno se ale často necítí dobře. Nemusí to být ale vždy vina alkoholu.
Ve skutečnosti jsou příznaky intolerance často patrné právě po požití červeného vína. Je to proto, že mnoho červených vín obsahuje histamin. Čím je víno zralejší, tím více histaminu obsahuje. (Obsah histaminu se výrazně liší v závislosti na ročníku, odrůdě a zemi původu.)

Stejně jako histamin mohou k příznakům intolerance vést i jiné složky, jako jsou siřičitany nebo tyramin. Někteří lidé mohou být alergičtí na bílkoviny, které mohou být obsaženy v červeném víně. Doporučení: Pokud si po požití malého množství červeného vína všimnete nějakých příznaků, ​​měli byste se poradit se svým lékařem o testu na alergii.

Kdo je obzvláště náchylný k nesnášenlivosti histaminu?

Nedostatečné odbourávání histaminu častěji postihuje ženy než muže. Potíže se projevují obzvláště během menopauzy.
Někteří lékaři se proto domnívají, že existuje souvislost mezi histaminem a hormony. Příkladem by mohly být třeba menstruační křeče, protože křeče obecně jsou jedním z mnoha příznaků histaminové intolerance.

Nesnášenlivost histaminu a těhotenství – co je třeba si pamatovat?

Obtíže vyvolané histaminem během těhotenství ve většině případů samy od sebe vymizí – je to dáno zvýšenou produkcí enzymu DiAminoOxidáza.
Hladina ochranného enzymu se během těhotenství ztrojnásobuje, pravděpodobně za účelem ochrany embrya před histaminem. Po porodu klesne hladina DAO zpět – a intolerance se může vrátit.

Je moje dítě citlivé na histamin?

Dítě po krmení kňučí, trpí nadýmánín nebo vyrážkou – mnoho maminek jednoduše dojde k závěru, že jejich dítě trpí nesnášenlivostí histaminu, zejména pokud to zažívají ony samy. Ve většině případů případů mají tyto dětské obtíže ale jiné příčiny, které lze většinou snadno vysvětlit a léčit.

V současné době neexistuje žádná statistika, kolik dětí a mladých lidí jsou citliví na histamin. Na základě dosavadních výzkumů lékaři věří, že problémy spojené s histaminem (nesnášenlivost) vznikají v průběhu delšího času a nerozvinou se náhle.

Existuje souvislost mezi histaminem a sportem?

Ano, existuje. Vytrvalostní sport a intenzivní fyzické cvičení výrazně zvyšují produkci histaminu v těle.

Pokud však sportovec netrpí chronickým nedostatkem enzymu DAO, zvýšená hladina histaminu po určité době odpočinku opět klesne na původní úroveň.

Histamin v potravinách

Které potraviny obsahují histamin?

Zobrazit více

Příznaky

Jak poznat obvyklé příznaky histaminové intolerance.

Zobrazit více

Stanovení diagnózy a test nesnášenlivosti

Stanovení diagnózy histaminové intolerance: Obtížné, ale nikoliv nemožné.

Zobrazit více

DAOSiN®

Doplněk stravy. Doplňuje enzym DAO při metabolismu histaminu.

Zjistit více