Recepty
Vaření s nízkým obsahem histaminu: chutné a zdravé
Vařit s nízkým obsahem histaminu není tak těžké, pokud dodržujete tři základní pravidla:
- 1. Potraviny musí být čerstvé. Používejte ovoce a zeleninu zakoupené (nejlépe na farmářském trhu) v den vaření. Pokud si pochutnáváte na klobásách a masu, kupujte je u řezníka vždy co nejčerstvější.
- 2. Nekupujte instantní ani hotové pokrmy. Sem patří také většina koření a kořenících směsí, jako jsou instantní bujóny a sójová omáčka.
- 3. Naučte se poslouchat své tělo. Lidé s nesnášenlivostí histaminu mají velmi odlišné reakce na potraviny. Možná vaše tělo nedobře snáší některý produkt i přesto, že má nízký obsah histaminu – pokud je to tak, jednoduše dané jídlo vynechte a po určité době ho vyzkoušejte znovu v malém množství.
Tip: Zařiďte si malou kuchyňskou zahradu s aromatickými bylinkami – třeba v květináči na parapetu nebo na balkóně. Takový balkonový květináč s hlávkovým salátem vám zajistí zásobu čerstvých listů hlávkového salátu po celý rok.
Recepty s nízkým obsahem histaminu
Broskvový dort ve sklenici
Tento broskvový dort s nízkým obsahem histaminu je ideální alternativou k běžným dortům. Na jeho přípravu nebudete potřebovat troubu ani mrazák.
Mísa plná superpotravin s nízkým obsahem histaminu
Toto jídlo dobře vypadá, má dostatek energie, je chutné a obsahuje málo histaminu.
Chřestové rizoto s nízkým obsahem histaminu
Zelený chřest, čerstvé cukety a hrášek – chutné, zdravé a snadno stravitelné.
Křupavá granola s nízkým obsahem histaminu
Tímto müsli s nízkým obsahem histaminu vyrobeným z lahodných ořechů, kokosových vloček a sušeného ovoce skvěle nastartujete svůj den!
Raw dort s nízkým obsahem histaminu
Čerstvý ovocný raw dort s nízkým obsahem histaminu, který připravíte velmi snadno. Ideální letní dezert pro horké dny.