Raw dort s nízkým obsahem histaminu
Čerstvý ovocný raw dort s nízkým obsahem histaminu, který připravíte velmi snadno. Ideální letní dezert pro horké dny.
Doba vaření: 20 minut
Obtížnost: Snadná
Suroviny:
Na korpus:
90 g ovesných vloček (bezlepkových)
230 g mandlí
300 g datlí,
2 polévkové lžíce mandlového másla
2 polévkové lžíce roztaveného kokosového oleje
Na náplň:
200 g zmrazených borůvek
200 g zmrazených ostružin
2 lžíce javorového sirupu
45 g slunečnicových semínek
45 g makadamových ořechů
3 polévkové lžíce chia semínek
1 polévková lžíce nasekané (veganské) bílé čokolády nebo strouhaných kokosových vloček
Postup:
Krok 1:
Na přípravu korpusu vložte mandle a ovesné vločky do kuchyňského robotu, promíchejte a jemně rozdrťte, dokud nedosáhnete jemné drobivé konzistence. Přidejte zbývající ingredience (datle, kokosový olej, mandlové máslo) a dále míchejte a melte, dokud není směs dobře jednotná a lepivá. Na dno dortové formy o průměru 25 cm dejte pečící papír, na něj naneste směs a rovnoměrně rozetřete (nebo rukou natlačte) po celém dně. Poté vložte do mrazničky.
Krok 2:
Následně připravte náplň. Nejprve pečlivě omyjte kuchyňský robot a vložte do něj zmražené borůvky a ostružiny. Důkladně promíchejte a přidejte zbývající ingredience (chia semínka, makadamové ořechy, slunečnicová semínka, javorový sirup, trochu bílé čokolády). Pokračujte v míchání, dokud nezískáte pěkně krémovou směs. Míchání může trvat několik minut, protože budete muset v průběhu opakovaně seškrabávat směs ze stran kuchyňského robota.
Krok 3:
Vyjměte korpus dortu z mrazničky a rovnoměrně na něj rozetřete borůvkovo-ostružinový krém. Nakonec posypte nasekanou (veganskou) bílou čokoládou nebo kokosovými vločkami a dejte dort opět do mrazničky nejméně na 2 hodiny. Zhruba 10 minut před podáváním vyndejte dort u mrazničky, aby povolil a bylo snazší jej nakrájet.
Poznámka:
Buďte opatrní s ořechy a mandlemi, které uvolňují histamin v těle. Pokud je nedobře snášíte, jednoduše je vynechte nebo je vyměňte za chutnou alternativu. Pokud vás zajímá obsah histaminu v potravinách, klikněte sem.
Další recepty s nízkým obsahem histaminu
Broskvový dort ve sklenici
Tento broskvový dort s nízkým obsahem histaminu je ideální alternativou k běžným dortům. Na jeho přípravu nebudete potřebovat troubu ani mrazák.
Mísa plná superpotravin s nízkým obsahem histaminu
Toto jídlo dobře vypadá, má dostatek energie, je chutné a obsahuje málo histaminu.
Chřestové rizoto s nízkým obsahem histaminu
Zelený chřest, čerstvé cukety a hrášek – chutné, zdravé a snadno stravitelné.