Mísa plná superpotravin s nízkým obsahem histaminu
Toto jídlo dobře vypadá, má dostatek energie, je chutné a obsahuje málo histaminu.
Doba vaření: 30 minut
Obtížnost: Snadná
Suroviny (pro dvě osoby):
Na salát:
1 batát (středně velký)
200 g brokolice
1 lžička olivového oleje
Sůl a pepř podle chuti
1 špetka chilli
200 g quinoa
Avokádo
1 hrst ředkviček
½ okurka
2 hrsti římského salátu
řeřichová semínka
Na dresink:
50 g tahini (sezamová pasta)
1 lžička olivového oleje
Špetka sůl
Šťáva z poloviny citronu
80 ml studené vody
Postup:
Krok 1:
Uvařte quinou ve vodě (dejte dvojnásobné množství vody než kolik máte quinoi), dokud se veškerá tekutina nevstřebá. Sejměte z vařiče a nechte ji vychladnout, dokud nebudete mít připraven zbytek receptu.
Krok 2:
Předehřejte troubu na 180 ° C a připravte si plech s pečícím papírem. Batát oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte na plech. Brokolici umyjte, nakrájejte na malé kousky a přidejte na plech. Pokapejte trochou olivového oleje, osolte, posypte chilli a pečte v troubě zhruba 20 minut.
Poté umyjte salát, okurku a ředkvičky, nakrájejte a vložte je do dvou misek. Oloupejte a nakrájejte avokádo a vložte jej do misek.
Krok 3:
V malé misce si připravte zálivku – vložte tahini, vodu, olivový olej, sůl a citronovou šťávu a vše dobře promíchejte, dokud nedosáhne krémové konzistence – v případě potřeby přidejte trochu vody.
Krok 4:
Pečenou zeleninu a vařenou quinou přidejte do misek a posypte semínky. Ozdobte řeřichou a přelijte dresinkem.
Poznámka:
Pozor, avokádo obsahuje histamin. Pokud nesnesete avokádo nebo jiné přísady, jednoduše je vynechte nebo je nahraďte alternativami, třeba mrkví.
Další recepty s nízkým obsahem histaminu
Raw dort s nízkým obsahem histaminu
Čerstvý ovocný raw dort s nízkým obsahem histaminu, který připravíte velmi snadno. Ideální letní dezert pro horké dny.
Křupavá granola s nízkým obsahem histaminu
Tímto müsli s nízkým obsahem histaminu vyrobeným z lahodných ořechů, kokosových vloček a sušeného ovoce skvěle nastartujete svůj den!
Chřestové rizoto s nízkým obsahem histaminu
Zelený chřest, čerstvé cukety a hrášek – chutné, zdravé a snadno stravitelné.