Výživa a strava
Jak se správně stravovat při nesnášenlivosti laktózy
Upravit správně stravu při nesnášenlivosti laktózy může být obtížnější, než se zprvu zdá. Vyloučení mléka a mléčných výrobků z jídelníčku nemusí samo o sobě stačit, a to proto, že laktóza je přítomna v mnoha potravinách, kde bychom ji pravděpodobně ani nečekali.
Dejte pozor na instantní polévku, čokoládu…
Jednou z možností je přejít na stravu zcela bez obsahu laktózy. Lze konzumovat například ryby, maso, zeleninu, brambory, ovoce a rýži, které neobsahují vůbec žádnou laktózu. Lidé, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy mohou jíst uvedené potraviny bez obtíží, pokud k jejich přípravě nejsou použity produkty, které laktózu obsahují.
Je třeba si však dát pozor na chléb, uzené maso, hotová jídla nebo sladkosti – ty často obsahují laktózu jako zvýrazňovač chuti, pojivo nebo jako stabilizátor. Chcete-li se vyhnout obtížím, vždy pečlivě sledujte složení potravin.
Následující potraviny způsobují obtíže:
Laktóza: Záleží na množství
Závažnost obtíží vyvolaných určitými potravinami závisí na dvou faktorech: jejich obsahu laktózy a individuální koncentraci enzymu laktáza v tenkém střevě.
Mnoho lidí netrpí žádnými obtížemi, pokud požívají pouze malé množství laktózy. Ti, kteří naopak nesnášenlivostí laktózy trpí, ale mohou snadno své obtíže zmírnit – přijímat enzym štěpící laktózu ve formě doplňku stravy (LACTOSOLV®).
Jaké potraviny obsahují laktózu a v jakém množství?
Přehled potravin, které obsahují laktózu, si můžete stahnout přímo zde.