Zvládání laktózové intolerance
Intolerance laktózy nevymizí a nelze ji ani nijak zvrátit. To však neznamená, že se lidé trpící touto nesnášenlivostí musí nadobro smířit s nepříjemnými symptomy, které ji provázejí. Naštěstí existují různé možnosti, jak příznakům intolerance čelit.
1. možnost: Nekonzumujte mléko, jogurt a mléčné výrobky.
Jednou z možností, jak bojovat proti nesnášenlivosti laktózy, je přísná mléčná dieta. Úplně se vzdát mléka a mléčných výrobků je ale téměř nemožné. Moderní potraviny mívají velmi komplexní složení, a proto není vždy možné s jistotou říci, které výrobky laktózu obsahují a které nikoliv. Na druhou stranu ale mléko obsahuje různé živiny (např. vápník), které jsou pro tělo velmi důležité a potřebné.
Stáhněte si seznam vybraných potravin s obsahem laktózy
2. možnost: Náhrada enzymu pomocí doplňku stravy LACTOSOLV®
Pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy, jednou z alternativ mléčné diety je užívání doplňku stravy LACTOSOLV®.
Enzym laktáza obsažený v přípravku LACTOSOLV® odbourává v tenkém střevě mléčný cukr (laktózu) přijímaný s potravou. Doplněk stravy podporuje činnost endogenní laktázy, která při intoleranci v těle chybí, nebo není v dostatečném množství, a umožňuje lidem trpícím nesnášenlivostí užívat si mléka a mléčných výrobků bez dalších obtíží.
Běžný metabolismus laktózy
- Normální situace
Enzym laktáza štěpí v tenkém střevě mléčný cukr (laktózu) na glukózu a galaktózu, které organismus metabolizuje a dále zpracovává.
Narušený metabolismus laktózy
- Problém
V případě absence nebo nedostatečného množství enzymu laktáza nelze mléčný cukr (laktózu) štěpit a plně vstřebat v tenkém střevě. Tím dochází k poruchám trávení.
Regulovaný metabolismus laktózy
- Řešení
LACTOSOLV® doplňuje chybějící enzym. Mléčný cukr (laktóza) je tak opět odbouráván laktázou a nedochází ke vzniku žádných nepříjemných příznaků.