Příznaky
Typické obtíže při intoleranci laktózy
Kopeček zmrzliny, kousek koláče nebo šálek latte: lidé s nesnášenlivostí laktózy vědí, že po těchto malých potěšeních se brzy projeví typické projevy intolerance laktózy: bolest žaludku, plynatost a průjem.
Jak vznikají typické příznaky
Příznaky nesnášenlivosti laktózy vznikají v důsledku nepřítomnosti nebo nedostatku enzymu laktáza. Laktáza je zodpovědná za rozštěpení mléčného cukru (laktózy) v tenkém střevě na glukózu a galaktózu, které tělo dále zpracovává. Pokud se tak nestane, laktóza přechází nestrávená do tlustého střeva, kde ji rozkládají střevní bakterie. Tím dochází ke vzniku plynů a dalším nepříjemným symptomům laktózové intolerance.
Nadýmání
Během bakteriálního rozkladu mléčného cukru (laktózy) v tlustém střevě vznikají plyny jako je oxid uhličitý a metan. Ty se ve střevě hromadí a způsobují někdy až bolestivé nadýmání.
Bolest břicha
Snaha potlačit plynatost způsobenou oxidem uhličitým a metanem tento problém ještě zhorší. Pokud plyny nemohou uniknout, střevo se rozšíří a dochází k nepříjemnému nadýmání a s tím související bolestí břicha.
Rozkladem mléčného cukru ve střevě vznikají kromě plynů také kyselina mléčná a různé mastné kyseliny. Díky vyšší osmotické aktivitě pronikne do střev zvýšené množství vody. Voda, která se tam hromadí, zkapalňuje stolici a může vyústit v těžký průjem.
Co se děje ve střevě při nedostatku enzymu laktáza
Normální situace
Enzym laktáza štěpí mléčný cukr (laktózu) na glukózu a galaktózu, které jsou dále absorbovány tenkým střevem.
Problém
V případě nepřítomnosti enzymu laktáza v tenkém střevě, nebo při jeho nedostatečném množství, nemůže být mléčný cukr (laktóza) rozštěpen a plně absorbován v tenkém střevě. Nestrávený mléčný cukr tak přechází do tlustého střeva a tím následně dochází k poruchám trávení.