Výživa a strava
Histamin ve stravě
Pokud reagujete citlivě na konzumaci potravin s obsahem histaminu, měli byste být obzvláště opatrní na to, co jíte. Některé potraviny mají totiž vysoký obsah histaminu. Při jídle můžeme navíc přijímat látky, které zvyšují uvolňování histaminu v těle (tzv. uvolňovači histaminu) nebo blokují činnost enzymu DAO.
Kolik histaminu je obsaženo v potravinách?
Zde si můžete stáhnout seznam vybraných potravin s obsahem histaminu.
Pomáhá dieta s nízkým obsahem histaminu?
Pokud tělo citlivě reaguje na histamin, je doporučeno vyhnout se jídlům bohatým na histamin. Celkové odstranění histaminu z jídelníčku je ale prakticky nemožné, chcete-li dodržovat vyváženou stravu, protože potraviny bez histaminu jsou velmi vzácné. Čerstvé, nezpracované potraviny mají nízký obsah histaminu. Zralé, skladované, konzervované, fermentované nebo jiné průmyslově zpracované produkty mají naopak vysoký obsah histaminu.
Vyloučení histaminu ze stravy?
V případě dočasného nedostatku enzymů by mělo být dostačující vyloučit na několik týdnů potraviny bohaté na histamin ze stravy.
Vhodná doba trvání diety s nízkým obsahem histaminu může být velmi individuální, proto je vhodné se o úpravě stravy poradit se svým lékařem.
Stanovení diagnózy a test nesnášenlivosti
Stanovení diagnózy histaminové intolerance: Obtížné, nikoliv nemožné