fbpx

Přehled potravin

Které potraviny jsou vhodné a na které je třeba si dát pozor?

Lidé, kteří trpí nesnášenlivostí histaminu, by měli upřednostňovat čerstvé a pokud možno nezpracované potraviny. Obecně platí, že čím déle je potravina skladována nebo dozrává, tím více histaminu obsahuje. Hotová jídla, konzervované potraviny a mražená jídla jsou určena k dlouhodobému skladování – a to odráží jejich vysoký obsah histaminu.

Zpracováním potravin a tekutin dochází ke zvýšení obsahu histaminu. Vlivem fermentace můžeme najít vysoký obsah histaminu např. ve víně, čaji nebo kávě. Uzené výrobky jako salám, šunka a uzené ryby se jsou také bohaté na histamin, stejně tak jako třeba zelí.

Přestože citrusy, jahody, luštěniny a pšeničné klíčky mají nízký obsah histaminu, podporují jeho uvolňování v těle. Proto pokud Vaše tělo nedokáže histamin dostatečně zpracovávat, neměli byste tyto potraviny zařazovat do jídelníčku. Ujistěte se, že je Vaše každodenní strava tvořena z rozmanitých, vysoce kvalitních a výživných potravin, které dodávají Vašemu tělu to nejlepší.

 

Stáhněte si seznam vybraných potravin

 

„Uvolňovači histaminu“: Potraviny s nízkým obsahem histaminu, ale do jídelníčku nevhodné

Uvolňovače histaminu

Co jsou tzv. „uvolňovači histaminu“? Jedná se o potraviny, které samy o sobě obsahují málo histaminu, ale zároveň obsahují i jiné látky, které podporují uvolňování histaminu v těle, nebo mohou dokonce blokovat enzym diaminooxidáza (DAO), který histamin odbourává. Mezi takové potraviny patří například čokoláda a kakao, některé druhy ovoce (jahody a citrusové plody), houby, rajčata a ořechy. Alkohol a některé účinné látky v lécích (příkladem mohou být prášky na spaní nebo přípravky na vykašlávání) mohou výrazně snížit účinek enzymu DAO.

Lidé, kteří trpí histaminovou nesnášenlivostí, by měli následující potraviny („uvolňovače histaminu“) konzumovat v omezené míře:

  • Jahody
  • Citrusové plody
  • Rajčata
  • Ananas
  • Kiwi
  • Houby
  • Mořské plody
  • Čokoláda
  • Přídatné látky v potravinách (glutamát, benzoáty, barviva, siřičitany, dusitany)
  • Pomeranče
  • Hrušky
  • Banány
  • Maliny
  • Pšeničné klíčky
  • Kešu oříšky
  • Vlašské ořechy

Histaminová intolerance

Které potraviny obsahují histamin?

Více informací

Příznaky

Jak poznat obvyklé příznaky histaminové intolerance

Více informací

Stanovení diagnózy a test nesnášenlivosti

Stanovení diagnózy histaminové intolerance: Obtížné, nikoliv nemožné

Více informací

DAOSiN® tablety

Doplněk stravy. Doplňuje enzym DAO při metabolismu histaminu.

Zjistit více