Fruktózová malabsorce

Když je fruktóza nezdravá

Každé dítě ví, že ovoce je zdravé. Jeho konzumace ale může za určitých okolností způsobovat problémy.
Lidem trpícím malabsorpcí může fruktóza obsažená v ovoci a mnoha dalších potravinách způsobit vážné potíže. Tato intolerance je známá také jako střevní intolerance fruktózy – může vyvolat střevní křeče a nadýmání a může dokonce způsobit vážné poškození jater.

Co je to fruktóza?

Fruktóza (také známá jako ovocný cukr) je přírodní forma cukru, která se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, nebo v medu. Protože má fruktóza velmi sladkou chuť a není nenákladná na zpracování, často se používá v průmyslově vyráběných potravinách, jako jsou hotová jídla, šťávy a mnoho „light“ produktů. Fruktóza je metabolizována v játrech, ledvinách a tenkém střevě, kde je využita jako zdroj energie.

Co je to malabsorpce fruktózy?

Fruktózová malabsorpce (také známá jako „střevní intolerance fruktózy“) je druh potravinové intolerance, při které tělo není schopno v tenkém střevě vstřebat fruktózu vlivem narušenému transportnímu systému. To vede k zažívacím potížím, jako jsou nadýmání nebo průjem, a v dlouhodobém horizontu může dojít i k poškození jater.

Příčiny malabsorpce fruktózy

Malabsorpce fruktózy může být buď dědičná, nebo může vzniknout v průběhu života. Často je způsobena velmi vysokou fruktózovou stravou, při které tělo dostává více fruktózy, než dokáže zpracovat. Přesto se míra malabsorpce u každé osoby liší a měla by být stanovována vždy u každého jedince individuálně.

Jaký je rozdíl mezi malabsorpcí fruktózy a intolerancí fruktózy?

Označení fruktózová malabsorpce a fruktózová intolerance jsou často nesprávně používány jako synonyma. Ve skutečnosti se jedná o různé metabolické poruchy.
Fruktózová malabsorpce by se neměla zaměňována s potenciálně život ohrožující dědičnou intolerancí fruktózy, zděděnou poruchou metabolismu fruktózy.

Co je dědičná intolerance fruktózy?

Dědičná intolerance fruktózy se vyskytuje výrazně méně často než malabsorpce fruktózy. Toto onemocnění se týká zděděného nedostatku enzymu fruktoaldoláza B.
U pacientů s dědičnou intolerancí fruktózy je sice fruktóza vstřebávána v tenkém střevě, ale nelze ji správně rozložit v játrech. Tím pádem mohou i malá množství fruktózy způsobit vážné zdravotní komplikace.
Enzym fruktoaldoláza B je zodpovědný za štěpení fruktózy v játrech, ledvinách a tenkém střevě. Při dědičné intoleranci však k tomuto štěpení vlivem nedostatku enzymů nedochází, a fruktóza se hromadí ve střevech, játrech a ledvinách. To zhoršuje metabolismus glukózy, vede k hypoglykémii a poruchám srážlivosti a může způsobit vážné poškození jater, ledvin a střev.

Co má fruktóza společného se zvýšenou hladinou tuků v krvi (ztučnění jater)?

V podstatě každý člověk – bez ohledu na to, zda trpí malabsorpcí fruktózy – může bez problémů přijímat pouze určité množství fruktózy, které tělo obvykle nemá problém rozkládat. Pokud však tělo přijme velké množství fruktózy (více než 50 g denně), může to být nezdravé i pro lidi bez malabsorpce fruktózy. Játra při metabolismu produkují triglyceridy, které slouží jaké zásobní energie uložená v některé z tkání nebo v játrech samotných. Pokud je potravou přijato příliš mnoho fruktózy, může to vést ke zvýšení hladiny tuků v krvi a dokonce k nealkoholovému ztučnění jater.

Na začátku 70. let začal americký potravinářský průmysl ve velkém měřítku nahrazovat třtinový cukr kukuřičným sirupem s vysokým obsahem fruktózy. Od té doby se fruktóza vyskytuje v cukrovinkách, hotových jídlech a v mnoha nízkokalorických potravinách. Celková spotřeba fruktózy na obyvatele vzrostla v posledních několika desetiletích o 20%, spolu s ní vzrostl také výskyt obezity. Došlo k nárůstu prevalence nealkoholového ztučnění jater, zejména v USA, které je nyní nejrozšířenější příčinou chronického onemocnění jater na světě.

Intolerance sorbitolu a intolerance fruktózy

Spolu s fruktózou obsahují průmyslově vyráběná nízkokalorická jídla často také sorbitol, který patří do skupiny cukerných alkoholů. Podobně jako fruktóza je i sorbitol náhradou cukru. Při špatném snášení sorbitolu je proces odbourávání v tenkém střevě narušen tak, že cukr není dostatečně zmetabolizován. Tím dochází k nepříjemným obtížím jako jsou žaludeční křeče, nadýmání nebo průjem. Lidé, kteří trpí malabsorpcí fruktózy, by měli sorbitol ze své stravy úplně vyloučit.

Stanovení diagnózy a test nesnášenlivosti

Jak rozpoznám malabsorpci fruktózy.

Více informací

Jak zvládat malabsorpci

Co lze dělat při malabsorpci fruktózy?

Více informací

Výživa a strava

Správné stravování při malabsorpci fruktózy.

Více informací

FRUCTOSIN®

Zdravotnický prostředek. Zmírňuje příznaky poruchy vstřebávání fruktózy.

Zobrazit více